Siyasetin iki ucundaki katı muhalefet partileri, bölünme ve korkudan besleniyor. Zayıf ve bölünmüş merkez sağ, bir gelecek vizyonuna sahip değil. Anayasa, tek lider üzerinde aşırı beklentiler yaratıyor. Sendikalar fikir birliği kültürünü pek önemsemiyor.
On yılı aşkın bir süredir iktidarda olan Muhafazakârlar, devlette nasıl reform yapacaklarını çözebilmiş değiller. Böyle giderse, bir süre daha bu şansı bulamayacaklar!
En acımasız iktidarlar, başkaları için yeterince sorun yaratırsa, diplomatik kurtuluşa giden bir yol bulabilir gibi görünüyor. Arap Ligi daveti, bölgesel izolasyonunu sona erdirme yolunda uzun bir çabanın doruk noktası ve Batı'dan tekrar kabul görme yolunda kritik bir adım.
2023 endeks verilerine göre, dünya genelinde ahbap-çavuş kapitalistlerinin serveti 25 yıl önceki 315 milyar dolardan bugün 3 trilyon dolara yükseldi. Artışın yaklaşık %65'i Amerika, Çin, Hindistan ve Rusya'dan geldi. Ahbap-çavuş zenginliğinin %40'ı otoriter ülkelerden.
Sosyal reformlardan iktisadi dönüşüme, cinsel yönelimlerden bağımsızlık politikasına uzanan geniş bir alanda toplumsal ve siyasal çatlakları derinleştirmeden ilerlemek, Hamza Yusuf’un siyasi kariyerindeki zorlu yolculuğa işaret ediyor.
Başkan Xi, 1945 sonrası dünya düzenini yeniden şekillendirmek istiyor. Bu kapsamda Çin tarafından “çok taraflılık”, evrensel insani değerlerin bir kenara bırakıldığı ve büyük güçlerin çıkarlarının dengelendiği bir dünyanın temel kodu haline getiriliyor.
Elbette işgale karşı çıkan sesler vardı ama Amerika'nın iç içe geçmiş siyaset, güvenlik, medya seçkinleri ve kuruluşları Bush’un arkasında toplandı. O on yılın sonundaki mali çöküş, ABD’yi Trumpizm’in kollarına itti.
İskoçya’da milliyetçiliğin paradoksu, bağımsız bir devlet kurma hayali kuran bir siyasi hareketin, 16 yıllık iktidardan sonra, geride mevcut toplumsal refahı iyileştirme konusunda zayıf bir siyasi sicil bırakmasıdır.
Maliyeye ilişkin prosedürel cezalar, Modi hükümeti tarafından başbakanı veya partisini suçlamaya cüret eden medya ve sivil toplum organizasyonlarını sindirmek ya da yıpratmak için kullanılan popüler bir yöntemdir.
Fransız hükümeti, ülkeyi bölmeye ve toplumsal huzursuzluğu ateşlemeye hazır, tartışmalı bir emeklilik reformunu uygulamaya koymak üzere yeniden harekete geçti.
Siyasi irade, afet risklerinin azaltılması ve afetlere karşı toplumsal dayanıklılık açısından kilit bir faktör olarak görülür. Ancak burada siyasi iradeyle ilgili temel sorun, toplumsal gelişmeye yönelik siyasi taahhütlerin çoğunun büyük ölçüde kısa ömürlü olmasıdır.
Depremlerin her zaman “doğal” afetler olduğu söylenir. Bu yanıltıcı bir terim. Gerçek felaket neredeyse her zaman insan yapımıdır.
Türkiye en son 1939’da gerçekleşen 7.9 şiddetindeki Erzincan depreminden sonra en şiddetli deprem felaketiyle sarsıldı. Depremin konumu, zamanlaması, sessiz fay hattı, yıkılan binaların zayıf inşaatı ve denetim açığıyla ülke yasa boğuldu.
Son dönemde İngiliz siyasetinin parayla ilgili bir sorunu var: Yeterince parası yok! İngiliz siyaseti parayla işliyor. Ucuz olmanın yüksek bir maliyeti var.
Çin'in son dönemde artan savaşçı tutumu, dahası Putin'in Ukrayna'yı işgali, Japonya’yı İkinci Dünya Savaşı sonrası döneme hakim olan ekonomi temelli güvenlik politikasını silahlanma temelinde güncellemeye sevk etti.
Zimbabve’de hükümet, devletin güvenlik teşkilatı ile iktidar partisinin siyasi çıkarlarının kesiştiği bir noktada duruyor. Kapsamlı bir gözetim tarafından desteklenen bu siyasal düzen, iktidar ve rejimin ülkede siyasal gücü sıkı bir şekilde kontrol etmesine imkan sağlıyor.
İngiliz siyaseti, ülkenin içinde bulunduğu kötü durumun boyutları ve bundan çıkış yolları konusunda ideolojik hayaller ile tarihsel gerçekler arasına sıkışmış durumda.
Dünya siyaseti, sola doğru kayma eğiliminde. Ancak çoğu demokratik ülkede partiler, mümkün olduğu kadar çok seçmeni mutlu etme ve risk almama eğiliminde. Bu, siyasette köklü değişim bekleyenler için iyi bir haber değil.
İspanya'da giderek kutuplaşan iki siyasi blok, sonunda yürütme, yasama ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığı konusunda kurumsal bir mücadeleye girdi. Anayasa Mahkemesi de burada kendi pozisyonunu aldı. Ülke son yılların en büyük devlet krizini yaşıyor.
Netanyahu’nun yolsuzlukla ilgili yargılanma süreci ve kurmaya hazırlandığı koalisyonun ortakları düşünüldüğünde, İsrail’de aşırıcılık ve popülizmin iktidara gelmek üzere olduğu söylenebilir.
Fransa Cumhurbaşkanı, partisinin parlamento çoğunluğuna sahip olamadığı ikinci dönemde, hükümete açık ve kararlı bir politik yol haritası sunma konusunda zorlu bir mücadele veriyor.
Anayasal metinleri, yönetimlere daha fazla güç sağlamak ya da spesifik “sosyal haklara” dokunulmazlık vermek üzere değiştirme eğilimi, anayasaların otoritesini ve saygınlığını zayıflatır.
Ülkedeki son darbe, daha parçalanmış bir ordu ve daha izole bir Burkina Faso’ya işaret ediyor. Her ikisi de şiddet ve yoksullukla çalkalanan bir bölge için endişe verici.
Leninizm seçkin bir projeydi ve onun İngiliz versiyonu da öyle. Artan elektrik faturaları ve ipotek maliyetleriyle taşa dönen seçmenler, kendi adlarına yürütülen yaratıcı yıkıma çok daha az ilgi duyuyor.
Ukrayna, askeri, teknolojik ve finansal unsurların iç içe geçtiği yeni bir 21. yüzyıl çatışma çağına işaret ediyor. Bu çağ, Batı'nın üstünlüğünü varsayabileceği bir çağ değil. Küresel anlaşmazlıklara tek başına dolar ve yarı iletkenlerle karşı koyulabilecek bir çağ da değil.
Çin’de devlet politikalarıyla bağlantılı olarak sermaye çevresi de dönüşüyor. Yeni kurumsal devlerin patronları, Çin'de büyük servetlerin sahipleri olarak teknoloji devlerini zirveden indiriyor. Şu an Çin'in en zengin iş adamı, şişelenmiş su satan bir milyarder.
Milliyetçilik, parti için muhalefeti bastırmak adına yararlı bir araç. Ama aynı zamanda tuzakları olan karanlık bir dünya. Zira muhalif dalgalar, milliyetçiliğe yaslanarak Çin'in sosyal hastalıklarını eleştirebiliyor ve çevrimiçi seslerini yükseltebiliyorlar.
Bölünmüş ve kutuplaşmış bir ülkede, parçalı bir parlamentonun derin bir krizle mücadele etmesi gerekecek.
İngiltere’de muhalefet partileri bir tür “mahkum ikilemine” sıkışmış durumda. İşbirliği hepsi için daha işlevsel ve faydalı, ancak bunu henüz tam olarak başarabilmiş değiller. Ancak son dönemde, bu mahkum ikileminin çözüldüğüne dair işaretler var.
Yargıçlar, güçlerini aşırı bir şekilde kullanarak ülkedeki kritik yasama düğümlerini çözmeye yöneldiklerinde, kendilerini çok güçlü ama seçilmemiş bir üçüncü meclisin ömür boyu üyelerine dönüştürebilirler.
İhtiyacımız olan şey, kavga çıkarmak değil yetkin bir yönetim. Yaşam standartlarının keskin bir şekilde düşüşe geçtiği bir dönemde, bürokrasi veya yargıçlarla uğraşmak, sorunları çözmek için çok az umut vadediyor.
Orban, kendisini AB bürokratlarına, uluslararası sola ve Macaristan'ı Müslüman göçmenlerle doldurmayı planlamakla suçladığı Macar asıllı Yahudi yatırımcı George Soros'a karşı halkını savunan bir mazlum olarak görüyor.
Demokratlar, Amerikan halkının büyük çoğunluğunun ekonomik çıkarlarına hitap ederek, ‘ahlaki kapitalizm’ olarak adlandırılabilecek bir felsefeye yaslandıklarında başarılı oldular. Bunu ihmal ederek kültürel meselelere konsantre olduklarındaysa başarısız oldular.
Çin için 2022, Covid-19, Ukrayna ve ekonomi gündemleri arasında, ülkedeki liderlik yapısının yeniden şekillendiği fırtınalı bir yıl olacak.
Londra'da Rus sermayesi dönemi sona erdi. Artık diğer yabancı zenginler bu boşluğu dolduracak. Ama nereye kadar?
Son olimpiyat oyunları, siyaset ve virüs tarafından bölünmüş bir dünyayı ve içe dönük bir Çin'i simgeliyor.
Uzun bir liberalleşme döneminden sonra devlet geri döndü. Ancak bu dönüş, yeni müdahale biçimlerini de beraberinde getiriyor.
Hükümet, zayıf bir TL’nin Türkiye ekonomisi için iyi olacağını, ihracatı artıracağını ve yatırımcıları çekeceğini savunuyor.
Sisteme yönelik tehditler gerçek. En büyük tehdit, birkaç kilit eyalette seçim yönetiminin partizan bataklığına sürüklenmiş olması.
Hükümet görevden alındı, resmi binalar ateşe verildi ve olağanüstü hal ilan edildi. Cumhurbaşkanı Tokayev şimdiye kadar huzursuzluktan iç provokatörleri, dış güçleri, kendi hükümetini ve petrol şirketlerini sorumlu tuttu.
Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakarlar daha büyük ve daha güçlü bir devlet yaratmayı planlıyor.
Afrika’da Batı daha fazlasını vaat ederken Çin'in kredileri yavaşlıyor.
“En yetenekli başkanlar bile başarısızlığa mahkumdur. Başarısızlığı sınırlandırmak ve yol boyunca iyi şeyler elde etmeye çalışmak. Bu, başkanlıkla ilgili bekleyebileceğimiz en iyi şey.”
Fransa'da aşırı milliyetçi fikirler yeniden saygınlık kazanıyor. İçeride düşman arayan, derin ve sıkıntılı geçmiş yeniden canlanıyor.
Dünya yeniden “büyük devlet” çağına giriyor. Bunun riskleriyle nasıl mücadele edilebilir?
Bugünü kontrol eden geçmişi kontrol eder. Başkan Xi Jinping, gelecek yıllardaki iktidarının siyasal meşruiyetini pekiştirmek üzere tarihi yeniden yazıyor.
Bu darbe akımı, Kıta’da özellikle de Batı Afrika'da, darbelerin bolca olduğu eski kötü günlere geri dönme korkusunu artırıyor.
Newcastle United'ın Suudi Arabistan'ın hakim olduğu bir sermaye fonu tarafından satın alınması zor soruları gündeme getiriyor.
Cumhurbaşkanı Said, Tunus'u dönüştürmeyi planlıyor. Bu, ülkede patlamaya yol açabilir.
Devlet tarafından işletilen sanal para birimleri geliyor. Ve beraberinde büyük riskler…
Bölge çatışma ve çöküş içinde. Bölgeyi birbirine bağlayacak ideoloji veya kurumlardan yoksun birçok devlet, kendi çıkarlarıyla sınırlı, dar bir milliyetçiliğe geri döndü.
Para-kredi sisteminin derin mimarisi değişiyor. Bankaların olmadığı bir dünya hayal edin!
Partizan seçim yönetimi, seçmenlerin bastırılmasından daha büyük bir tehlike oluşturuyor.
İşçi Partisi’nde Keir Starmer’in seçmenlerle daha fazla irtibat ve etkileşim kurması gerekiyor.
AB adeta jeopolitik bir büyüteç görevi görerek, blok içerisindeki küçük devletleri olduğundan daha büyük göstermektedir. Ancak güç büyük devletlere doğru kayıyor.
Ne de olsa futbol her ideolojinin potansiyel bir müttefiki; üzerine bir dünya görüşünün yansıtılabileceği mükemmel bir tuval.
Başbakan, sivil özgürlükleri kısıtlayan büyük bir devlet istiyor.
Birleşik Krallığı birlikte tutan bağlar yıpranıyor. Hükümetin bu bağları onarmaya çalışması gerekiyor.
İspanya’da siyaset, değişim dalgasının ardından geçen 10 yılın sonunda hala bozuk.
Amerika’da iş dünyası ve siyaset, endişe verici sonuçlarıyla birlikte daha da yakınlaşıyor.
Futbol kulüplerinin başarısız girişimi, gelecekteki pazarlık güçlerini zayıflattı.
Çad liderinin ölümü, Batı’nın güçlü adamlara yönelik yerleşik tutumunu sarsıyor.
Transatlantik ikili tuhaf bir çift. Avrupa’da kimileri için Amerika bir sorundur, fakat bazılarına göre ise hala bir çözümdür.
Altyazılı yayın platformları yeni Eurovision’dur. Netflix ve benzer diğer yayın platformları aynı içeriği bir kıtadaki tüm evlere yayarak kültürü de sınır ötesi bir uğraş haline getiriyor.
Bölünmüş bir Sol nasıl idare edilir?
Devletin bıraktığı boşluğu siyasetçilerin doldurduğu yerde, siyasetin yüksek maliyeti nasıl azaltılır?
Asıl sorun, bütçede maliye gemisini düzeltmek için güvenilir bir stratejinin bulunmayışı.
Britanya Hükümeti iyi işlemiyor. Ancak İngiliz Muhafazakar Partisi bunu düzeltmek için yanlış düşüncelere sahip.
İfade özgürlüğü üzerindeki denetim Silikon Vadisi’ne bırakılmamalı.
Ortadoğu’da demokrasi neden başarısız oldu ve bir gün nasıl başarıya ulaşabilir?
AB’nin, hukukun üstünlüğü ihlallerine karşı savaşmak için elinde bir silah var. Ama kullanabilecek mi?
Yaklaşan Biden Başkanlığı Avrupa’nın Savunma Tartışmalarını Yeniden Canlandırıyor. Almanya ve Fransa arasındaki eski bir tartışmayı da.