2016 yılında Erciyes Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans derecesini 2019 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda sunduğu “Uluslararası İlişkilerde Ulus İnşası Bağlamında Irak Örneği” başlıklı teziyle aldı. Doktora eğitimine Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı’nda devam eden Kızılay, tez aşamasındadır. Çeşitli akademik çalışmaları bulunan Kızılay, farklı platformlarda çok sayıda analiz de kaleme almıştır. İngilizce ve orta düzeyde Arapça bilen Kızılay Ortadoğu çalışmalarına yoğunlaşmakla birlikte başlıca çalışma alanları arasında Afganistan, Pakistan, ontolojik güvenlik ve terörizm/güvenlik bulunmaktadır.
Irak, kasım ayında nüfus sayımına gidiyor. Bu, Iraklılar için 27 yıl aradan sonra bir ilk. Sayım, ulusal kimlik ve siyasi sistem tartışmaları konusunda toplumsal tansiyonu yükseltirken, hükümet politikalarının seyri açısından da kritik bir önem taşıyor.
Afganistan’da Taliban’ın önünde duran en büyük sorun uluslararası alanda tanınma meselesi. Bu konuda da temel insan haklarının korunması, kapsayıcı bir hükümet ve teröre destek konusu, yapısal bir engel oluşturuyor.
Pakistan'da Şerif yönetimi, dış politikada daha dengeli bir yol izliyor. Denge siyaseti kapsamında ABD ve Batılı ülkelerle ilişkilerine dikkat ediyor. Bu da Pekin’le yakınlığın düzeyini de şekillendiriyor.
Türkiye-Irak ilişkileri enerjiden inşaat sektörüne, terörle mücadeleden altyapı projelerine kadar uzanan geniş bir skalaya sahip. Kalkınma Yolu Projesi ile de bölgesel iş birliği ve ortak çalışma faaliyetlerinin arttığı bir sürece girilmiş durumda.
Son yıllarda Orta ve Güney Asya’daki faaliyetleriyle en ölümcül gruplar arasında yer alan DEAŞ/ISKP, Moskova’nın Ukrayna ile meşgul olmasını fırsat olarak görüyor. Dolayısıyla Ukrayna'daki savaş, Rusya'yı bu tür saldırılara açık hale getiriyor.
Hizbullah’ın, Lübnan’ın egemenliğini korumak ile İsrail’e karşı harekete geçmek arasında bir tercih yapması gerekebilir. Hizbullah’ın yapacağı bu kritik tercih hem Lübnan hem de bölgenin geleceği açısından hayati bir önem taşıyor.
İmran Han’ın ordu desteğinden yoksun olması, seçimlerde Navaz Şerif’in önde gideceğine dair bir beklenti oluşturmuştu. Ancak İmran Han ve partisi PTI’nin iki yıldır yürüttüğü sokak diplomasisinin halk üzerinde ciddi bir etki oluşturduğu görülüyor.
İsrail’in Gazze’de üç ayı aşkındır düzenlediği saldırı ve katliam, Ortadoğu tarihinde yeni bir aşamayı işaret ederken, bölgesel ve küresel güvenlik parametrelerini de etkiliyor.
Irak, 18 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilecek yerel seçimlere hazırlanıyor. Ülkede yerel seçimler, yerel anlaşmazlıklardan ulusal problemlere, etnik-mezhepsel çatışmalardan iç dengelere ve bölgesel güvenliğe kadar birçok alana hitap ediyor.
Hamas’ın terör örgütü olarak görülmesi, İsrail’in eylemlerinde kendini savunma ve faaliyetlerine meşruluk katma aracı. Ayrıca toplumun ulusal kimliğe bağlanma ve karar vericilerin toplumu yönlendirme/kontrol kapasitesi açısından işlevsel bir etmen.