Lisans ve Yüksek Lisansını Uluslararası İlişkiler alanında Akdeniz Üniversitesinde tamamlayan Yıldırım Çinar, Yüksek Lisans tez aşamasında Fransa’da Institut D’etudes Politique de Rennes’de bulundu. Doktora derecesini ise Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden aldı. Doktora tezinin başlığı “Sahraaltı Afrika’da Devlet İnşası ile Terörizm İlişkisi: Nijerya ve Boko Haram Örneği”dir. Yazar şu anda TASAM Afrika Enstitüsü’nde Eş Direktör olarak görev yapmaktadır. İyi derecede İngilizce ve Fransızca bilen yazarın başlıca çalışma alanları Bölgesel Çalışmalar, Türkiye-Afrika İlişkileri, Afrika Çalışmaları, Afrika’da Güvenlik Meseleleri, Güvenlik Çalışmaları, Radikalizm ve Terörizmdir. Yıldırım Çinar, çok sayıda makale/kitap bölümü yanında Afrika Politikası: 21. Yüzyılda Güvenlik, Refah ve Demokrasi Arayışı ve Küresel Aktörler ve Büyük Güç Rekabeti başlıklı iki kitabın editörleri arasında yer almaktadır. Bunların dışında yazar, Afrika meselelerine yönelik olarak ulusal ve uluslararası basında yer almaya ve çeşitli projeler üzerinde çalışmaya devam etmekte.
Afrika, küresel terör örgütleri El Kaide ve DAEŞ'in rekabet ve savaş alanına dönüşmüş durumda. Bölgedeki zayıf devlet yapıları, etnik ve dini çatışmaların varlığı, ekonomik sorunlar ve sosyal huzursuzluk gibi etkenler, bu örgütler için ideal bir zemin yarattı.
Afrika'da artan terörizm, kıtanın siyasi ve sosyo-ekonomik yapısını derinden sarsıyor. Terörizmin bölgede yarattığı bu çok yönlü sorunlar, merkezi devleti zaafa uğratırken, kıtanın kalkınma hedeflerine ulaşmasını engelliyor ve bölgesel istikrarı tehdit ediyor.
Terörizmin Afrika'da bu denli yükselişe geçmesinde siyasi, askeri, ekonomik, sosyokültürel ve çevresel birçok faktör etkili. Afrika’da terörün en temel nedeninin öncelikle kolonyalizm mirası yapısal sorunlar olduğu söylenebilir.
Uluslararası şirketlerin Nijerya’da çoğunluğu Nijer Deltası’nda bulunan karasal petrol tesislerinden çekilmesi ülkenin enerji sektöründe büyük bir durgunluğa yol açmış durumda.
Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin karşı karşıya kaldığı güvenlik meselelerine çok sayıda aktör etki ediyor ve ülkenin güvenliği giderek daha karmaşık bir hal alıyor.
Senegal’deki demokrasi krizinin ulusal ve bölgesel düzeyde kritik sonuçları olabilir. Kriz, son dönemde Senegal ve Batı Afrika genelinde yükselen siyasi istikrarsızlık, ekonomik açmazlar ve güvenlik sorunlarını daha da derinleştirme tehlikesi taşıyor.
Etiyopya ve Somaliland arasında imzalanan anlaşma Somaliland’e bir devlet olarak tanınma fırsatı sunarken Etiyopya içinse ekonomi ve güvenlik alanlarında uzun zamandır aradığı ulusal çıkarlar için coğrafi bir imkan sağlıyor.
Afrika’da yeni bir ittifak yapısı olarak Sahel Devletleri İttifakı (AES) resmen kuruldu. Sahel bölgesinde kurulan ve Afrika’da siyasal bir parçalanmaya işaret eden yeni ittifak, bölge için ve üye ülkeler için ne anlama geliyor?
Sudan’ın içinde bulunduğu çok katmanlı ve çok aktörlü çatışma ortamının uzun bir süre daha nihai barışa dönüşemeyeceği aşikâr. Ülkede, çatışan tarafları destekleyen uluslararası aktörlerin varlığı Sudan meselesini daha da karmaşık bir duruma sokuyor.
Mali iç siyasetinde on yılı aşkın süredir yaşanan çalkantılı sürecin yarattığı istikrarsızlık, kuzeydeki Tuareg çatışmaları, çeşitli terör gruplarının eylemleri gibi suç oluşumları için uygun ortamlar hazırlayarak ülke güvenliğini derinden tehdit ediyor.
Nijerya iç siyasetinde, seçimlerin meşruiyeti, ekonomik kriz ve yolsuzluk iddiaları dışında Nijer cunta yönetimiyle ilişkiler ve ulusal güvenlik meselesi, Başkan Tinubu yönetiminin önünde duran kritik sorun başlıklarını oluşturuyor.