ANALİZ
Belgorod Saldırıları: Ukrayna Savaşı Rusya’ya mı Taşınıyor?
Ukrayna’nın Rusya’ya karşı yeni bir savaş stratejisi geliştirdiği biliniyor. Ukrayna, Rusya’nın sadece enerji tesislerine değil aynı zamanda sivil yerleşim yerlerine de dron/İHA’larla saldırılar düzenliyor.
RUSYA İLE UKRAYNA arasındaki çatışma açık bir biçimde Rusya topraklarından cereyan etmeye başladı. Bu kez Ukrayna tarafının Rusya bölgelerini sadece dron/İHA’larla değil füze ve toplarla vurduğu belirtiliyor. 12 Mart'ta, ocak ayından bu yana ilk kez bombardıman sırasında Tochka-U operasyonel-taktik kompleksinden bir füze kullanıldı.
14 Mart'ta ise Ukrayna ile sınır bölge olan Belgorod bölgesi Ukrayna güçleri tarafından ağır saldırılara maruz kaldı. Bu saldırılar sonrası iki Rus vatandaşı öldü, en az 19 kişi yaralandı. Belgorod bölgesinde bombardıman nedeniyle yaklaşık on yerleşim yeri elektriksiz kaldı. Acil durum ekiplerinin elektriği yeniden sağlamak için çalıştığı açıklandı. Belgorod valisi Vyaçeslav Gladkov, hava savunma güçlerinin Belgorod'a yaklaşırken sekiz hava hedefini vurduğunu söyledi. Hatta bu tarihte Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Belgorod ve Kursk bölgelerine doğru ilerleme girişiminde bulunmak üzere taarruz gerçekleştirmiş ve Rus ordusu tarafından bu işgal girişimi püskürtüldü. Rusya’nın resmî açıklamasına göre sınırda çıkan çatışmalarda Rusya (tank ve zırhlı araçlar gibi) ağır silahlar ve hava kuvvetleriyle müdahale etmek zorunda kaldı ve bunun sonucunda 200 Ukraynalı asker ve 15 ekipman etkisiz hale getirildi. Bazı iddialara göre Ukraynalılar yaptıkları taarruz sonucunda Belgorod ve Kursk bölgelerine sınır olan Rusya'nın bir bölümünün kontrolünü ele geçirdi.
Yaşananların bölgede oluşturduğu paniğe istinaden bölge valisi Gladkov, Ukrayna'nın bölgeye yönelik saldırısına ilişkin “olabilecek en kötü ve en zor şey oldu; bölge sakinleri öldü ve zarar gördü.” ifadelerini kullandı. Ayrıca yetkililer Belgorod'daki alışveriş merkezlerinin faaliyetlerini gün sonuna kadar askıya aldığını, önümüzdeki günlerde çalışma saatlerinin duruma bağlı olarak belirleneceğini açıkladı. Ayrıca insanlardan pencerelere yaklaşmamaları ve içeriye sığınmaları istendi. Kentte ve birçok ilçede alışveriş merkezleri tatil edilirken, pazartesi ve salı günleri okullarda ve kolejlerde ders yapmama kararı alındı.
Bazı haberlere göre ise Belgorod’un merkezi ilçelerinden Grayvoron ilçe sakinleri bombardıman ve saldırılar nedeniyle şehri arabalarla terk etmeye başladı. Bir iddiaya göre Grayvoron ilçesinden insanların tahliyesi Ukrayna tarafında savaşan ve şu anda Belgorod ve Kursk bölgelerine saldıran Rus gönüllü oluşumları “Rusya'ya Özgürlük” Lejyonu ve Sibirya Taburu tarafından organize ediliyor. İnsanların bölgeyi terk etmesi için “insani koridor” oluşturulduğu belirtiliyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı Merkezi İstihbarat Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre ise sivillerin oluşturulan insani koridor üzerinden Belgorod bölgesinden tahliye olması Rusya tarafından engelleniyor.
Ukrayna’nın saldırıları 15-16 Mart tarihlerinde de devam etti. 16 Mart'ta “Rusya'ya Özgürlük” Lejyonu Belgorod'daki askeri hedeflere büyük bir saldırı düzenlendiğini duyurdu. 16 Mart gecesi yine sınır bölgeleri işgal edilmeye çalışıldı. Rusya Devlet Başkanı Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, 16 Mart gecesi Belgorod ve Kursk bölgelerine yönelik çok sayıda işgal girişiminde bulunulduğunu, hepsinin engellendiğini söyledi.
Rusya Savunma Bakanlığı, 16 Mart'ta Belgorod bölgesinde Rus hava savunmasının sekiz Vampir MLRS mermisini düşürdüğünü söyledi. Birkaç (tank ve füze sistemlerinde kullanılan) merminin Belgorod'a isabet etmesi iki kişinin hayatına mâl oldu. Bu saldırıların ardından açıklama yapan bölge valisi, “bölge merkezinde 22 binadaki 106 daire, bir özel konut ve bir garajda çeşitli hasarlar tespit edildiğini, 64 arabanın yandığını” aktardı.
Gelişmelerle ilgili açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Ukrayna yönetiminin bu yöntemleri kullanarak insanları korkutmaya ve Rusya'daki başkanlık seçimlerini aksatmaya çalıştığından emin olduğunu” ifade etti. Bu saldırılar devam ederken Rusya'da 15-17 Mart 2024 tarihleri arasında devlet başkanı seçimi gerçekleşti.
Rusya Devlet Duması Milletvekili Sergei Kolunov “Er ya da geç, dünya elitleri değiştiğinde, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin komutanlığı ve Kiev yönetimi uluslararası bir mahkeme huzuruna çıkmak zorunda kalacak. Nazilerin Nürnberg'de yargılandığı gibi mutlaka yargılanacaklar,” şeklinde tepki gösterdi.
Askeri uzman emekli albay Viktor Litovkin'e göre Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Belgorod bölgesini vurarak basının ve Batılı ülkelerin dikkatini çekmeye çalışıyor. Diğer bir Rus askeri uzman Alexey Leonkov da aynı fikirde. “Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin seçimler sırasında bizim bölgemize girip biraz ses çıkarması, orada bir şeyler ele geçirmeye çalışması ve sonra geri çekilmesi gerekiyordu. Bu şekilde vatandaşlarını da etkilemeye çalışıyorlar. Bu yolla cephedeki başarısızlıklarının üstesinden gelmeye çalışıyorlar.” yorumunda bulundu.
Rusya aşırı sağcı yayın organı olan Tsargrad ise Rusya için daha karamsar bir tablo çiziyor. “Okullarda Dersler İptal Edildi. Düşman Ülke İçinde: Ukrayna İHA’ları Sibirya'yı Hedefliyor” manşeti attı. Yazıdaki değerlendirmede Ukrayna’nın saldırılarıyla ilgili “Açık bir başarısızlık olsa da sevinmek için henüz çok erken, bu saldırı girişimi ancak büyük olaylara açılan kapı olabilir.” ... “"saldırı coğrafyası genişleyecek"... “Saldırıya maruz kalacak olan sadece Moskova, St. Petersburg veya sınır bölgeleri değil. Saldırılar giderek ülkenin iç kesimlerine doğru ilerleyecek. Yakında Sibirya'da da drone saldırıları görmemiz oldukça muhtemel. Üstelik böyle bir durumla mücadele etmek oldukça güç. Cephe bölgelerinde ve şehirlerde hava savunma ve elektronik harp gruplarını güçlendirmek gerekli. İdeal hava savunma ve elektronik harp sistemlerine sahip olduğumuzu söylemek için henüz erken. Bu sebeple saldırılar Rusya genelinde çok sayıda can kaybına yol açabilir," şeklinde bir değerlendirme yayımlandı.
Ukrayna’nın Rusya’ya karşı yeni bir savaş stratejisi geliştirdiği biliniyor. Rusya’nın sadece enerji tesisleri değil aynı zamanda sivil yerleşim yerleri de dron/İHA’larla saldırılara maruz kalıyor. Bu durum Rusya’nın Ukrayna’yla sınırı olan bölgelerinde olduğu gibi Rus toplumunun genelinde ciddi endişe ve korkuya neden olduğu söylenebilir. Ukrayna sadece sınır bölgelerine değil aynı zamanda Petersburg, Moskova gibi Rusya’nın ana şehirlerine de saldırıyor. 12-16 Mart tarihleri arasında ise Ukrayna güçlerinin Rus sınırını geçme girişimi de gözlerden kaçmadı ve bu gelişme Rusya-Ukraya savaşında ciddi bir değişim olarak görüldü. Bu saldırıların neticesinde Rusya’nın hasmına karşı cevabı da gecikmedi. Kiev, Odessa, Dinyeper ve Lvova gibi büyük şehirlerine 100'ün üzerinde füze fırlattı ve bunun sonucunda 30 kişinin ölümüne, 160'tan fazla kişinin de yaralanmasına ve çok sayıda bina ve tesislerin hasar görmesine yol açtı. Gelinen noktada Ukrayna’nın daha önce resmî olarak dile getirdiği sadece işgal altındaki topraklarının geri alınması için mücadele verdiğine dair iddiası bu gelişmeler ışığında geçerliliğini kaybetti. Artık yalnızca toprakların geri alınması değil ayrıca Rusya’nın topraklarına yönelik saldırılar da savaş stratejisinin bir parçası.
Lisans öğrenimini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünde tamamladı. Aynı üniversitenin Uluslararası İlişkiler bölümünde yüksek lisans yaptı. İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden doktora derecesini aldı. Çeşitli düşünce kuruluşlarında görev yaptı. Askeroğlu’nun araştırma alanları, Rus dış politikası, Avrasya ve Ortadoğu'dur. Askeroğlu, Rusya'nın Büyük Güç Olma Stratejisi kitabının yazarıdır.