İstanbul Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, Kamu Yönetimi bölümünden mezun oldu. Wilmington Üniversitesi, Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisans yaptı. Doktorasını siyasi coğrafya ve popüler jeopolitik alanında Oklahoma Üniversitesi, Coğrafya ve Çevresel Sürdürülebilirlik bölümünde tamamladı. Daha sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü ile Polis Akademisi Uluslararası Güvenlik bölümünde öğretim üyeliği yaptı. Hâlen, İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünde öğretim üyesi olarak çalışmaktadır. Doç. Dr. Anaz, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde siyasi coğrafya, uluslararası ilişkiler, uluslararası güvenlik, popüler jeopolitik, yumuşak güç ve elektoral coğrafya alanlarında yayınlar yapmaktadır. Anaz, Diaspora Temsil Sistemi kitabının yazarıdır.
Küresele ve beşeriyete dair güvenlik kaygıları artarak devam ederken özellikle akademik dünyada arşivlere kaldırılan bazı sosyal ve ekonomik kuramsal tartışmalar yeniden gündeme gelmeye başlıyor.
Mevcut sistemin kurulması ve devamı için sömürgeci merkez iki büyük dünya savaşını, Soğuk Savaşı, onlarca vekâlet savaşını ve yüzlerce askeri müdahaleyi göze almışsa, sistemin iyileşmesi adına radikal bir dönüşümün olacağına dair beklenti fazlaca iyimser duracaktır.
Devletler nüfus yapılarındaki kaygı verici değişikliği küresel jeopolitik sistemde bir güç dengesi parametresi olarak görmekte, ona göre politika geliştirmekte ve uygulamaya gitmektedir.
Diaspora hem yaşadıkları toplumun bir parçası olarak siyaset üretmekte ve çeşitliliğin kaynağı olmaktadır hem de kimliksel bağla bağlı olduğu ülkenin sınır ötesinde etkin bir unsuru olarak büyümekte ve kurumsallaşmaktadır.