Afganistan, Çin’in büyük güç statüsünü test edeceği bir kriz alanı olarak yeni bir çehre ile ortaya çıkıyor.
ÇKP tarihi aslında bir yerde dünya tarihinin bir parçasıdır. Ve dünya tarihinin belirlediği koşullarla yeniden şekil almaya devam edecektir.
Küresel sivil toplumun dinamizmine yani yeni bir tür küresel dayanışmaya ihtiyaç bu kadar açık seçik ortadayken ulus-devletlerin popülist ve pragmatist politikalarına karşı hangi çözüm önerileri gündeme getirilebilir?
Çin’in İran’a yönelik dış politikasını etkileyen temel dinamiklerden biri devrimci tecrübe diğeri de Amerikan karşıtlığıdır.
Çin’in son on yılda korkularını büyüten ve güvenini zedeleyen kriz alanlarını besleyerek değil onları işbirliği kanalları ve diplomasi yoluyla yöneterek sorumlu bir “büyük güç” olarak davranması daha rasyonel ve gerçekçi durmaktadır.
Ma, devletin büyük şirketler üzerindeki kontrolünü hafifletmesi gerektiğini ifade eden ne tek müteşebbis ne de son olacak. Peki Ma tecrübesi bize ne anlatıyor?
Çin’in yükselişi ve dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelmesinin en önemli sebebi küreselleşme idi ve büyük ihtimalle Çin’in kaderini de yine küreselleşme belirleyecek.
Genel kurulun belki de en ilgi çeken detaylarından biri askeri konuların da ciddi bir şekilde gündeme gelmesi oldu. Beş yıllık kalkınma planları içerisinde ilk defa askeri kalkınmaya vurgu yapılması Çin’in ulusal güvenliği ne kadar önemsediğini de ortaya koydu.